Verzorging

Katten zijn ijdeltuiten. Je kitten verzorgt zichzelf vaak om haar vacht schoon te houden, maar ook om parasieten weg te houden én om sociale banden te versterken.

Jong geleerd, oud gedaan

Wil je een hechte band opbouwen met je katje? Help haar zichzelf te verzorgen. Zo boots je de band na tussen mama kat en haar kittens. Introduceer deze verzorgingsrituelen zo vroeg mogelijk. Hoe meer je het natuurlijke gedrag van je kat aanmoedigt, hoe beter je haar begrijpt en waardeert.

Borstelspelletjes

Je kitten voor het eerst borstelen kan een zenuwslopende ervaring zijn. Help haar kalmeren. Laat haar met de kam en borstel spelen, zo went ze er snel aan. Aai je kitten voorzichtig. Focus vooral op haar buik en op moeilijk te bereiken plaatsen. Zo wordt ze het gewoon!

Verzorgingstrucjes

Aai je kitten even vóórdat je borstel en kam gebruikt. Kam daarna haar vacht van kop tot staart, maar wees voorzichtig in de buurt van haar hoofdje. Controleer haar vacht en huid op vlooien of andere parasieten. Verwijder alle dode haren door nog een laatste keer te borstelen.

Kitty dreadlock

Gebruik je vingers om knopen te verwijderen vóórdat je de borstel bovenhaalt. Als je je kitten regelmatig verzorgt, komen knoopjes niet vaak voor. Heeft je katje zich vuil gemaakt tijdens het spelen? Dop dan een proper doekje in warm water, knijp het uit en wrijf haar proper. Gebruik geen zeep, dat irriteert haar gevoelige huid.

Heldere ogen en oren

Uitgeborsteld? Check dan ook haar ogen en oren. Zijn de ogen van je kitten wat slijmerig? Reinig ze dan met een watje met wat warm water. Gebruik voor elk oog een ander watje.

Zijn de oren van je kitten niet proper? Ga dan op dezelfde manier te werk. Ga niet te diep in het oor en steek er niets in. Is er veel donker oorsmeer? Vraag dan advies aan je dierenarts.

Een mooi gebit

De tandjes van je kitten moeten schoon zijn en haar tandvlees moet een gezonde, roze kleur hebben. Check regelmatig haar bek: als ze hieraan gewend is, kun je haar tanden makkelijk schoonmaken en medicijnen toedienen.

Gestileerde klauwen

Je kitten markeert haar territorium graag met haar nagels. Door een krabpaal te gebruiken, worden ze bijgevijld; toch is het naarmate ze ouder wordt nodig ze af en toe bij te knippen. Laat haar van jongs af aan wennen aan de verzorging van haar nagels. Zo maakt ze er geen probleem van wanneer ze volwassen is. Je dierenarts toont je graag hoe het moet.

Vorig artikel Volgend artikel Terug naar KITTENS