Natuurlijke instincten van je kitten

Als trots baasje wil je je huis natuurlijk zo aangenaam mogelijk maken voor je nieuwe kitten. Het helpt als je probeert te begrijpen waarom je katje zich op een bepaalde manier gedraagt.

Net als haar grotere soortgenoten is je kitten van nature een solitaire jager. Ze gelooft dat ze alleen moet kunnen overleven, zónder hulp van andere katten. Eens je dit doorhebt, zie je hoe dat tot uiting komt in haar (instinctief) gedrag.

In en uit

In de natuur zijn grote katten altijd op hun hoede voor potentieel gevaar. Daarom zie je je kitten soms in en uit een kamer lopen. Zo schat ze snel de situatie in en spot ze mogelijke gevaren. Tip: als je kitten dit graag doet, zorg er dan voor dat haar kattenluik niet op slot is. Of dat ze gemakkelijk door een open deur kan.

Territorium afbakenen

In het wild gebruiken katten krassen, geuren en geluiden om rivalen te op te sporen én om hun territorium te markeren. Deze markeringen fungeren als wegwijzers voor andere katten, daarom worden ze regelmatig vernieuwd.

Thuis zal je kitten precies hetzelfde doen. Aan jou dus om ervoor te zorgen dat je katje haar natuurlijk gedrag kan uiten zonder teveel schade aan te richten. Tip: een krabpaal of een stuk oud tapijt leidt haar aandacht af van je meubilair.

Hoge uitkijkposten

In de natuur zoeken katten hoge plekken op om uit te kijken naar indringers en roofdieren én om goede jacht- en rustplaatsen te spotten. Zorg thuis ook voor een paar hoge plekken waar je kitten ongestoord op de uitkijk kan zitten.

Schuilplaatsen

In het wild hebben grote katten meestal een eigen favoriete schuilplaats. Van daaruit inspecteren ze hun territorium. Ze trekken zich hier ook terug als ze rust nodig hebben, bang of ziek zijn. Je kitten zal snel haar eigen plekjes in huis vinden. Maar met een paar nette, hoge uitkijkposten doe je haar zeker plezier.

Vorig artikel Volgend artikel Terug naar KITTENS