Naar huis met je kitten

Nu je besloten hebt om een nieuwsgierig klein katje in huis te nemen, zal ze wat tijd nodig hebben om te wennen aan haar nieuwe omgeving. Laat haar je huis verkennen en ontdekken op haar eigen tempo. Toch kun je heel wat doen om je kitten te helpen zich te settelen.

Welke kamer?

Beslis in welke kamer je kitten de eerste paar dagen gaat doorbrengen. Zorg ervoor dat de kamer een deur heeft of afgeschermd is van de alledaagse drukte, inclusief  kindjes en andere huisdieren.

Hoge plekjes en schuilplaatsen

In de natuur heeft je kitten enkele grote ‘familieleden’ die hun grondgebied graag inspecteren vanop een hoog uitkijkpunt. Zo blijven ze buiten het bereik van roofdieren en spotten ze hun potentiële prooi zonder zelf gezien te worden. Kies dus, als dat kan, een kamer waar je nieuwe vriendje zich makkelijk kan verstoppen én waar ze naar hogere oorden kan ontsnappen. Door je kitten te stimuleren in dit natuurlijke gedrag, help je haar zich te settelen!


Kattenbak

Katten verkiezen een rustige, afgelegen plek om hun behoefte te doen. Tip: plaats de kattenbak van je kitten in een hoek tegenover de deur. Vergeet geen kattenbakvulling en een schepje. En maak de bak geregeld proper. Katten zijn gesteld op hygiëne. Als je kittens toilet vuil is, gaat ze waarschijnlijk ergens anders!

Eet- en waterbakjes

In de natuur eten grote katten nooit op dezelfde plek als waar ze hun behoefte doen. Dus zet ook bij jou thuis liefst de eet- en waterkommen zo ver mogelijk van de kattenbak. Je schattige kitten zal je dankbaar zijn als je ondiepe schaaltjes gebruikt. Zo raken de lage zijkanten haar gevoelige snorharen niet.  

Kattenmand

Kattenmanden moeten comfortabel, warm en gemakkelijk schoon te maken zijn. Als je kitten tóch beslist om er niet in te slapen, maak je dan geen zorgen. Dat onafhankelijke karakter is slechts één van de vele redenen om van je nieuwe katje te houden.

Draagmand

Je hebt een draagmand nodig voor je kittens eerste reis naar huis. Of voor latere uitstapjes, naar de dierenarts of het kattenpension bijvoorbeeld. Er bestaan heel wat verschillende types, kies dus meteen de beste - en de handigste - voor jou en je kitten.

Krabpalen

Krabben is iets natuurlijks. Het houdt de klauwen van een kat in goede staat om te jagen. Daarnaast creëert het zowel geur als visuele signalen om het territorium af te bakenen. Geef je kitten een krabpaal, en kijk hoe ze haar instincten oefent!

Andere nuttige hebbedingen

• Een kam en/of borstel geschikt voor jouw raskat
• Een kattenluik
• Een halsband, een leiband, een naamplaatje en belletje
• Speeltjes


Settelen

Wanneer je je kitten voor het eerst mee naar huis brengt, houd het huis dan zo rustig mogelijk. Wees niet teleurgesteld als het beestje wat timide lijkt. Toon je kitten haar kamer en laat haar die zelf maar ontdekken. Laat de deur op een kier staan, zodat je kitten weet dat ze kan komen en gaan wanneer ze wil. Je nieuwe huisgenoot zal snel laten blijken wanneer ze klaar is om de rest van haar nieuwe thuis verder te verkennen.

Tot slot, vergeet niet om je kitten binnen te houden totdat ze volledig gevaccineerd is. Ook nadat ze haar spuitjes heeft gehad, houd je haar de eerste 2 à 3 weken best binnen.

Volgend artikel Terug naar KITTENS