De zintuigen van je kitten

Kittens zijn extreem schattig. Maar achter dat snoezig kopje schuilt een slim roofdier. Ze woont misschien niet in het wild bij haar grote neven en nichten, maar ze heeft wél dezelfde genetische blauwdruk. Horen, zien, voelen, ruiken, proeven en bewegen. Ze is prima uitgerust voor een leven als jager.

Horen

Voor de lage frequenties is het gehoor van je kitten vergelijkbaar met dat van jou. Maar voor hoge tonen is haar gehoor veel scherper: tot wel 1,6 octaven boven je bereik. Dankzij dit ultra-gevoelig gehoor hoort je kitten het gepiep van kleine knaagdieren. Zo kan ze zich verbergen voor haar prooi tot ze aanvalt.

Ook de oren van je kitten zijn zeer flexibel. Ze kan haar buitenste oorschelpen of pinnae één voor één, of tegelijk bewegen. Zo kan ze haar prooi uiterst precies lokaliseren.

Zien

In de natuur jagen grote katten liefst bij zonsopgang en -ondergang. Je kitten is net hetzelfde. Kijk in de vroege avond maar eens naar de ogen van je kitten. Haar pupillen zijn dan veel groter zijn om veel licht binnen te laten.

Op de achterkant van je kittens ogen zit een speciale laag cellen (tapetum). Die zorgen voor nog meer licht én het geeft je kitten ‘s nachts die typisch stralende ogen. Het scherpe zicht van je kitten pikt de kleinste bewegingen op. Ideaal tijdens de jacht op kleine prooien die zich snel voortbewegen.

Voelen

Als je kitten iets nieuws onderzoekt, checkt ze dat eerst met haar pootjes. De kussentjes onder haar voeten zijn niet zo gevoelig voor temperatuur, maar wél voor trillingen.

Daarna gebruikt je kitten de grove haartjes op haar bovenlip, rond haar kin en boven haar ogen om meer informatie te verzamelen. En natuurlijk niet te vergeten: haar snorharen. Deze zeer gevoelige en beweeglijke sensoren die haar wilde broers en zussen gebruiken om hun prooi te vangen en te doden.

Ruiken en smaken

In de natuur gebruiken grote katten een complex systeem van geursporen om met elkaar te communiceren. Deze helpen hen om vrienden te maken, hun territorium te markeren én om potentiële bedreigingen te voorkomen. Je katje gebruikt geur op net dezelfde manier.

Het reukvermogen van je kitten is ongeveer 10 keer sterker dan dat van jou. Ze heeft zelfs een speciaal reukorgaan in haar mond (Jacobson’s orgaan). Dit helpt haar om haar omgeving beter te begrijpen.

Net zoals haar grote neven heeft je kitten een supergevoelige tong: zowel voor temperatuur als voor smaak. Zo weet ze in de natuur wat veilig is om op te eten. Wil je kitten dat lekkere snoepje niet dat je hebt gekocht? Geen zorgen, ze is gewoon voorzichtig, omdat ze het nog niet kent!

Bewegen

Je nieuwsgierige kitten is een geboren acrobaat. Dat heb je natuurlijk al wel door. Ze heeft een topcoördinatie, springt vanuit stilstand, klimt overal op en houdt steeds haar evenwicht. Dit zorgt niet alleen voor een echte show, maar maakt haar ook een briljante jager. Stimuleer haar jachtinstinct door veel met haar te spelen. En vergeet haar niet te aaien: zo weet ze dat je onder de indruk bent van haar vele talenten.

Vorig artikel Volgend artikel Terug naar KITTENS