Binnen of buiten?

Wordt je kitten een binnen- of een buitenkat? Als je haar natuurlijke instincten begrijpt, kan je ervoor zorgen dat ze een gelukkig leven leidt, waar ze ook rondhangt.

Het natuurlijke territorium

In de natuur wordt het grondgebied van een grote kat meestal verdeeld in een kleiner thuisgebied, met daarrond een breder jachtgebied. Je huis is je kittens thuisgebied. Als je kitten binnenblijft, zal haar breder gebied zich uitbreiden tot de grenzen van waar ze mag gaan. Als ze naar buiten gaat, kan dit breder bereik groter zijn dan je denkt! In dit geval wordt haar territorium bepaald door dat van andere katten, en de beschikbaarheid van eten.

Outdoor kittens

Heb je een outdoor kitten? Dan zal je kleine jager geen gebrek aan stimulatie hebben. Ze zal haar eigen territorium afbakenen, en bomen en andere invalshoeken gebruiken om de wacht te houden. Daarnaast zal ze krassen en geursporen nalaten om haar territorium te markeren.
Deze omgeving, vol jacht-, klim- en ontdekkingspret, kan soms gevaarlijk zijn. Maar weet dat je kitten een sterk overlevingsinstinct heeft! Maak je dus maar geen zorgen als ze er even op uit is.

Identificatie

Als je je kat buitenlaat, voorzie dan zeker een elastisch halsbandje met een naamplaatje. De dierenarts kan ook een onderhuidse identificatiechip aanbrengen. Dit zal je helpen om je kitten terug te vinden, moest ze verdwalen.

Ongewone situaties

Onweer, vuurwerk en luide feestjes kunnen eng zijn voor een klein katje. Als je weet dat er zoiets gebeurt in je buurt, houd dan je kitten veilig binnen.
Gevaren in huis

Als je kitten binnenblijft, moet je je geen zorgen meer maken over de buitenwereld.
Toch kan je kleine avonturier ook binnenshuis in de problemen geraken. Nieuwsgierige kittens verkennen graag dingen zoals de open haard, de schoorsteen, onbeveiligde ramen, kookplaten, wasmachines en droogkasten. Check deze plaatsen regelmatig en houd ze, als je kan, gesloten of afgedekt wanneer je ze niet gebruikt.

Hoe blijf ik haar entertainen?

Indoor kittens moeten gestimuleerd worden: zo behouden ze hun natuurlijke instincten om te spelen en te jagen. Zorg er dus voor dat je kitten genoeg speeltjes, een goede krabpaal, klimplekjes én een kraaknette kattenbak heeft.

Vorig artikel Volgend artikel Terug naar KITTENS