Klik hier voor meer

Naar huis met je kitten

Nu je besloten hebt om een nieuwsgierig klein katje in huis te nemen, zal ze wat tijd nodig hebben om te wennen aan haar nieuwe omgeving.

 Door je kitten te stimuleren in dit natuurlijke gedrag, help je haar zich te settelen!

Laat haar je huis verkennen en ontdekken op haar eigen tempo. Toch kun je heel wat doen om je kitten te helpen zich te settelen.

Meer details

Binnen of buiten?

Wordt je kitten een binnen- of een buitenkat? Als je haar natuurlijke instincten begrijpt, kan je ervoor zorgen dat ze een gelukkig leven leidt, waar ze ook rondhangt.

Heb je een outdoor kitten? Dan zal je kleine jager geen gebrek aan stimulatie hebben.

Het natuurlijke territorium

In de natuur wordt het grondgebied van een grote kat meestal verdeeld in een kleiner thuisgebied, met daarrond een breder jachtgebied. Je huis is je kittens thuisgebied

Meer details

Je huis kittenproof maken

Je kitten is een geboren ontdekker. Help haar om haar nieuwe omgeving te verkennen. Zo creëert ze een veilig territorium.

Hoe voorzichtig je ook bent, je dappere avonturier kan zichzelf nog altijd in de nesten werken.

Haar natuurlijke nieuwsgierigheid kan haar in de problemen brengen. Pas op voor mogelijke gevaren.

Meer details

Routines creëren

Je wil je schattige kleine kitten zo snel mogelijk gelukkig zien in haar nieuwe huis. Met een paar basisroutines help je haar enorm. Hier vind je alvast enkele goede gewoonten om mee te starten.

Door met haar te spelen ontwikkelt ze haar natuurlijke jachtinstinct. 

Toiletbezoek

Je kitten houdt zich van nature schoon en netjes. Wil je toch helpen? Geef haar kattenbak dan een eigen plek, ver weg van haar eten en water. Toon haar waar deze staat en ze zal hem snel gebruiken.

Meer details

Natuurlijke instincten van je kitten

Aan jou  om ervoor te zorgen dat je katje haar natuurlijk gedrag kan uiten zonder teveel schade aan te richten.

Net als haar grotere soortgenoten is je kitten van nature een solitaire jager. Ze gelooft dat ze alleen moet kunnen overleven, zónder hulp van andere katten. Eens je dit doorhebt, zie je hoe dat tot uiting komt in haar (instinctief) gedrag.

Meer details

De zintuigen van je kitten

Kittens zijn extreem schattig. Maar achter dat snoezig kopje schuilt een slim roofdier. Ze woont misschien niet in het wild bij haar grote neven en nichten, maar ze heeft wél dezelfde genetische blauwdruk. Horen, zien, voelen, ruiken, proeven en bewegen. Ze is prima uitgerust voor een leven als jager.

Ze heeft een topcoördinatie, springt vanuit stilstand, klimt overal op en houdt steeds haar evenwicht.

Horen
Voor de lage frequenties is het gehoor van je kitten vergelijkbaar met dat van jou. Maar voor hoge tonen is haar gehoor veel scherper: tot wel 1,6 octaven boven je bereik. 

Meer details

Verzorging

Je kitten verzorgt zichzelf vaak om haar vacht schoon te houden, maar ook om parasieten weg te houden én om sociale banden te versterken.

Introduceer deze verzorgingsrituelen zo vroeg mogelijk.

Jong geleerd, oud gedaan

Wil je een hechte band opbouwen met je katje? Help haar zichzelf te verzorgen. Zo boots je de band na tussen mama kat en haar kittens. 

Meer details

Slapen

Kittens houden van hun slaap. De meeste katten slapen zelfs 13 tot 16 uur per dag. Waarom? Eenvoudig: vlees is een rijke energiebron. Door te slapen na elke maaltijd, neemt ze deze energie op.

Ze zijn actief bij zonsopgang en bij zonsondergang.

Je kitten is dus niet in een luie bui als ze weer eens een siësta houdt. Ze is zich gewoon aan het klaarmaken voor de volgende jacht!

Meer details

Likken

Je katje spendeert uren met zich te likken. Omdat ze het leuk vindt én omdat het goed is voor haar vacht.

Leer de verzorgingsrituelen van je kitten kennen.

Likken houdt haar vacht lekker zacht en verzorgd, parasieten worden eruit gehaald. Doet ze het te weinig? Dan is ze misschien wat ziekjes. Maar als ze het té vaak doet, is er meestal meer aan de hand.

Meer details

Klauwen

De klauwen van je kitten zijn geweldig. Ze kan er haar evenwicht mee bewaren op gladde oppervlakken én ze geven haar een stevige grip als ze ergens opklimt of zich ergens aan optrekt. Het is dus belangrijk dat de klauwen van je katje in goede conditie blijven.

Heb je een indoor kitten? Haal dan een krabpaal in huis! Dit stimuleert haar natuurlijke gedrag .

Regelmatig checken

De klauwen van je kitten zijn beschermd door een soort hoesje, daarom geraken ze zelden beschadigd. Toch check je best af en toe of ze niet te lang zijn geworden.

Meer details

Identificatie

Moest je kitten vermist geraken, dan wil je haar natuurlijk zo snel mogelijk terugvinden. Daarom is de juiste identificatie belangrijk. Zo ben je altijd gerust.

De microchip bevat een unieke code om je kitten op te sporen.

Types halsband

• Kies een halsband met een elastisch gedeelte, dat vanzelf opent in geval van nood.
• Check tijdens het verzorgen van je kitten of haar bandje nog goed aansluit.

Meer details

Een reis(je) gepland?

Vakantie of een weekendje weg? Dan zal iemand voor je kitten moeten zorgen.

Heb je vrienden of familieleden die van katten houden? Vraag een van hen of ze misschien op je kitten willen letten! 

Kattenpension

Vraag je dierenarts of een vriend die ook een kat heeft welk kattenpension zij aanbevelen. Ga er eerst eens op bezoek om zeker te zijn. Check vooral of het er netjes en proper is. Als je je kitten afzet, geef haar dan een lievelingsspeeltje, deken of bedje mee zodat ze zich op haar gemak voelt in deze nieuwe omgeving.

Meer details

Vergif en gevaar

In de natuur gebruiken grote katten hun reuk- en smaakzintuigen om te checken of voedsel eetbaar is of niet. Ze zijn ook voorzichtig wanneer ze iets niet kennen.

Voorkomen is beter dan genezen. Houd dus alle medicijnen, verf en giftige stoffen buiten het bereik van je kitten.

 Je kleine kitten deelt deze instincten, maar door haar natuurlijke nieuwsgierigheid zou ze in aanraking kunnen komen met verf of chemicaliën en deze per ongeluk oplikken tijdens het verzorgen van haar vacht. Jij kan haar helpen om dit te voorkomen!

Meer details

Kattenbaktraining

X

"Wanneer 'moet' ze?

Leer je kitten hoe ze haar kattenbak moet gebruiken. Heel eenvoudig: til haar op en zet haar in de bak als je merkt dat ze moet gaan. Zet haar sowieso ‘s morgens, ‘s avonds en na elke maaltijd in de kattenbak. "

Meer details
X