Een vrijgevochten geest

In de natuur zijn grote katten volledig op zichzelf aangewezen als ze willen overleven. Ook voor je kitten geldt dit. Van nature handelt ze alleen, en negeert ze wat anderen van haar willen.

Je kittens idee van een sociale structuur en samenwerking is dus heel anders dan de jouwe. Als je wil dat je kitten wat van je leert, moet je haar begrijpen. Dit verloopt niet zo gemakkelijk als bij een hond, maar je kan haar wél leren om bepaalde regels te respecteren. Laat je kitten dus duidelijk merken dat sommige dingen niet kunnen.

Je kitten belonen

Kijk goed naar je kitten en ontdek wat haar motiveert. Een smakelijke beloning? Extra genegenheid? Of gewoon eens lekker samen spelen? Je kan vanalles doen om wenselijk gedrag te belonen. Maar vergeet niet dat katten zich snel vervelen. Variatie in je beloningen brengen, helpt je kitten om sneller te leren.

Belonen op het juiste moment

Een beloning werkt alleen als je ze nét na het goede gedrag aan je kitten geeft. Een juiste timing kan soms lastig zijn, je zult dus geduld moeten hebben. Zoals je waarschijnlijk al wel ondervonden hebt, is het onmogelijk om je schattige kitten iets te laten doen waar ze geen zin in heeft!

Positieve aanmoediging

Als je kitten over je aanrecht wandelt, zet haar dan op de grond en loop er van weg. Beloon haar als ze braaf over de grond paradeert. Een andere manier om ongewenst gedrag te ontmoedigen, is je kitten af te leiden. Maar vergeet haar niet te belonen als ze zich gedraagt zoals jij het wilt.

Leert je kitten deze dingen op jonge leeftijd? Dan heb je binnen de kortste tijd een tevreden en goed gemanierde kat!

Volgend artikel Terug naar KITTENS