Agressie intomen

In het wild reageren grote katten altijd agressief op bedreigingen. Je kitten dus ook. Toch is je kitten soms zonder enige reden agressief, bijvoorbeeld tijdens het spelen. Geen zorgen. Je kan vanalles doen om haar humeur te verbeteren.

Wees geduldig

Vergeet niet dat je kitten nog heel jong is. Ze probeert nog steeds haar leefomgeving te begrijpen. Ze kan agressief uit de hoek komen omdat ze ergens bang voor is, omdat ze iets niet begrijpt, of omdat je haar nog niet getoond hebt wat wel en niet mag.

Het ‘lik en bijt’ syndroom

Het gedrag van je kitten verandert soms plots. Ze ligt bijvoorbeeld op haar rug te rollen en ze wil spelen, maar neemt dan opeens je hand vast met haar klauwen of tanden.

Dit gebeurt tijdens de puberteit wanneer ze zich begint te gedragen als een volwassen kat: ze gaat meer buiten en gaat om met andere katten. Maar als ze thuis is, voelt ze zich nog altijd een kitten. Haar spelen wordt meer een soort verdediging.

Het aaien gewoon worden

Til je kitten van jongs af aan geregeld op. Zo went je kitten ook aan aaien en bouw je een band met haar op. Niet alle kittens houden ervan om geaaid te worden. Als ze niet positief reageert, stop je er best mee.

Met speeltjes spelen

Spelen is goed voor je kitten om met agressie om te gaan. Ze vindt het geweldig om speeltjes aan een touwtje te achtervolgen en om erop te springen. Zo blijven je handen ook gespaard!

Blijvende agressie

Ondanks al je inspanningen om je kitten een gevoel van veiligheid te bieden, is er een kans dat ze agressief blijft. Als ze het vooral op kinderen gemunt heeft, praat je best eens met je dierenarts. Die kan je doorverwijzen naar een kattenfluisteraar. Met deskundige hulp lukt het zeker om de agressie van je kitten in te tomen.

Vorig artikel Terug naar KITTENS