Een band opbouwen met je kitten

Hoe meer tijd je doorbrengt met je kitten, hoe sneller je haar leert kennen en waarderen.
Je huis en de natuur zijn heel verschillend. Toch toont je kitten instinctief vaak hetzelfde gedrag als haar familie in het wild. Als je haar instinct begrijpt, is het voor haar makkelijker om jou als haar nieuwe familie te zien.

Verzorging

Verzorging is veel meer dan wassen. In de natuur verzorgen grote katten elkaar om hun sociale banden te versterken. Houd ook regelmatig zo’n verzorgingssessie met je kitten. Zo volgt ze niet alleen haar instinct, maar het versterkt ook jullie band.

Wrijven

Grote katachtigen in het wild leven gebruiken geur om hun territorium te beveiligen en om conflicten te vermijden. Ze versterken er ook sociale banden mee. Ze doen dit onder meer door tegen dingen aan te wrijven. Dus als je kitten thuis tegen je aan komt wrijven, ziet ze je als onderdeel van haar familie. Geef haar dus veel knuffels en aaitjes terug!

Territoriale spanningen

Komt er een andere kat in huis of wordt er een nieuwe baby geboren? Dan kan het gebeuren dat je kitten plots in huis begint te plassen. Niets ongewoons voor je kitten: voor haar is dit een natuurlijke reactie op wat ze als een bedreiging voor haar territorium ziet. Dit kun je doen om je kitten te helpen wennen aan een nieuwe situatie:

• Zorg voor aparte eet- en drinkbakjes, manden en kattenbakken voor elke kat in huis.
• Zorg dat je kitten een klimplek heeft. Dit zal ze zien als een uitbreiding van haar territorium.
• Geef je kitten genoeg tijd om haar territorium opnieuw af te bakenen.
• Toon je kitten veel liefde en genegenheid.

Routines

Je kitten zal snel de routines in je huishouden kennen. Ze zal leren wanneer mensen wakker worden en gaan slapen, wanneer je thuis komt van je werk, wanneer er gegeten wordt en hoe je je ’s avonds ontspant. Als je deze routines behoudt en je kitten hier deel van laat uitmaken, wordt ze al gauw een fijn en volwaardig lid van je gezin.

Vorig artikel Volgend artikel Terug naar KITTENS