Klik hier voor meer

Een kitten kiezen

Elk huishouden is verschillend, en iedereen heeft een eigen levensstijl. Kies dus een kitten dat bij je past. Zo blijft je kat gelukkig, en jij ook!

Ras- of straatkat?

Wil je meer weten over de meest voorkomende kattenrassen in ons land? Check de Whiskas RassenMatcher, en vind het ras dat perfect bij je past.

Kijk ook eens op belgicat.be [http://www.belgicat.be] voor alle info over raskatten en hun fokkers. En op felisbelgica.be [http://www.felisbelgica.be], dé Belgische kattenvereniging bij uitstek.

Raskatten hebben een bepaald temperament en specifieke noden. Sommigen zijn bijvoorbeeld geen fan van kinderen. Interesse in een bepaald ras? Ga eerst even na of het type raskat past bij je levensstijl.

Een raskat kan al gauw honderden euro’s kosten. Ben je van plan er een te kopen? Ga dan via je dierenarts of via bovenvermelde websites de reputatie van de fokker na. Let erop dat de fokker je het vereiste papierwerk bezorgt tijdens de verkoop. Zo ben je zeker dat je kat van goede afkomst is.

Je kunt natuurlijk ook voor een kat zonder stamboom kiezen: het gezelschap is zeker even goed en je betaalt een pak minder.

Een kitten of kat adopteren, is zeker ook het overwegen waard. Zo bied jij die asiel- of opvangkat misschien wel het gouden mandje waar ze zo naar uitkijkt.

Bij deze erkende organisaties kun je een kat adopteren:

Blauwe Kruis
Veeweyde
….
Verzorging en haarlengte
Langharige katten (Pers, Turkse Van of Maine Coone) moeten dagelijks verzorgd worden. Zo blijft hun vacht gezond en vermijd je knopen.

Zoek je een ‘onderhoudsvriendelijke’ kat? Ga dan voor eentje met kort(er) haar. Die verzorgen zichzelf prima. En als je af en toe een handje toesteekt, weet poeslief dat zeker te waarderen.  Je creëert een band én je hebt minder kans om uitgebraakte haarballen terug te vinden.

Kater of kattin?

Dat is een persoonlijke keuze. Het wordt aanbevolen om kittens te steriliseren of te castreren vóór hun puberteit. Gecastreerde katers en gesteriliseerde kattinnen vertonen meestal gelijklopende  persoonlijkheidskenmerken. Heb je 2 kittens uit hetzelfde nest? Neem er dan best 2 van hetzelfde geslacht, ook al maakt dit minder uit als ze gecastreerd/gesteriliseerd zijn.

Hoeveel katten?

Meestal houden katten ervan om de enige te zijn. Maar als je genoeg plaats hebt, kan het een meerwaarde zijn om 2 kittens groot te brengen. Ze amuseren zich samen wanneer jij er niet bent én jij hebt dubbel plezier! Win-win, dus. Ben je van plan om 2 kittens te nemen, adopteer ze dan liefst uit hetzelfde nest. Zo kennen ze elkaar al, en zullen hun persoonlijkheden beter matchen.

Wees wat voorzichtig wanneer je een jong katje en een volwassen kat aan elkaar voorstelt. Neem je tijd en wees geduldig. Zorg er ook voor dat elke kat een eigen plekje heeft om te eten en te slapen.

Meer weten? Lees ook het artikel ‘Andere katten en dieren voorstellen’.


Zijn mijn kinderen nog klein?

Sommige kattenrassen blijven liefst ver uit de buurt van kindjes. Hetzelfde geldt voor kittens met speciale behoeften of een moeilijke afkomst. Check dus zeker je kittens’ achtergrond en raskenmerken voor je ze meeneemt naar huis. Of neem je kind mee om het katje te ontmoeten. Hoe reageert het diertje? Sociaal en enthousiast? Of is ze nerveus bij nieuwe mensen en als ze opgepakt wordt?

Als je een kitten in huis neemt, vergeet dan niet dat zo’n schattig ding wél erg scherpe tandjes en klauwen heeft! Bijten en krabben is tijdens het spelen heel natuurlijk, maar je pluizenbol gaat ze óók inzetten wanneer ze zich bedreigd voelt. Het is een goed idee om je kinderen hierop voor te bereiden. Leg hen uit dat het nieuwe katje geen knuffel is, maar een levend dier dat pijn voelt en verdriet kan hebben. Doe het dus rustig aan! En blijf in de buurt tot je kinderen goed weten hoe ze voorzichtig met het kitten moeten omgaan.

Je leest er meer over in het artikel ‘Kittens en kinderen’.

Vorig artikel Volgend artikel Terug naar KITTENS