Klik hier voor meer

Denk je erover om een kitten in huis te halen?

Kittens zijn superschattig. Verliefd worden op zo’n koddig bolletje is dan ook héél gemakkelijk. Een kitten in huis halen, is nog maar het begin van een spannend en lang avontuur. En binnen het jaar is die leergierige kleine pluizenbol volgroeid. Ben je zeker dat je straks ook klaar bent voor een volwassen kat?

Heb ik al andere dieren in huis?

Kittens zijn sociaal en nieuwsgierig. Maar katten zijn onafhankelijke dieren. Hoe ouder ze worden, hoe meer ademruimte ze willen: vooral rustige, gezellige plekjes waar ze zich veilig voelen. Neem rustig de tijd als je je nieuwe katje voorstelt aan je andere huisdieren. Zorg ervoor dat ze elk hun eigen eet-, slaap- en toiletruimte hebben. Heb je al een kat? Hou dan rekening met een aanpassingsperiode: de ‘ancien’ moet immers wennen aan de nieuwkomer.
Lijkt het of je dieren niet overeenkomen? Geen zorgen. Katten knopen niet altijd hechte sociale banden aan met andere huisdieren, of met poezen uit een ander nest.

Meer weten? Lees ook het artikel ‘Andere katten en dieren voorstellen’.

Werk ik laat? Of reis ik vaak?

Kittens krijgen stress als je ze lang alleen laat. En hun minimaagjes hebben om de zoveel uur nood aan een kleine, evenwichtige maaltijd.

Hou je er een levensstijl op na die inhoudt dat je katje vaak alleen gaat zijn? Overweeg dan liever om een oudere, meer zelfstandige kat in huis te halen. Of: adopteer een duo uit hetzelfde nest, zo genieten ze van elkaars gezelschap.

Moet je geregeld de deur uit? Zorg dan dat er iemand op je kitten kan letten als jij er niet bent. Misschien heb je wel een buur die van katten houdt? Mogelijk wil hij of zij je kitten wel een paar keer per dag eten geven en er even mee spelen (de meeste katten zijn het liefst in hun eigen vertrouwde omgeving). Een professionele kat-sitter is natuurlijk ook een optie.

Binnen of buiten?

Hou je kitten binnen tot ze volledig ingeënt is. Castreren of steriliseren wordt aanbevolen voordat de puberteit begint. Niet-gecastreerde katers zwerven vaker rond of ze vechten met andere katers. Kattinnen kunnen vanaf 4 maanden al zwanger worden, wat in het algemeen te jong bevonden wordt. Vraag je dierenarts wanneer je je kitten best laat castreren of steriliseren.

Woon je vlakbij een drukke straat? Op een appartement? Of heb je geen tuin? Dan houd je je kat misschien beter altijd binnen. Maar ook voor een huiskat kun je eventueel een afgesloten, veilige kattenren installeren op je terras of in de tuin. Deze hebben meestal een paar verhoogde zitjes en een afdakje om onder te schuilen.

Houd je je kat toch binnenshuis? Denk er dan aan dat een gezonde, gelukkige kat veel stimulatie nodig heeft. Zorg voor genoeg speeltjes, en voor krabpalen of -matten. Maak er een gewoonte van om elke dag met je kitten te spelen, haar te aaien en met haar bezig te zijn. Huiskatten zijn van nature wat minder actief. Ze hebben wat minder eten nodig om slank en gezond te blijven.

Binnen of buiten? Om een goede keuze te maken moet je vooral rekening houden met het karakter van je kittens. Komt je kitten uit een wild of halfwild nest? Of is ze al gewend om buiten te zijn? Dan is een leven als huiskat misschien niet de juiste keuze.

Zowel voor katten die buiten mogen, als voor echte huiskatten is het van levensbelang om je kitten op tijd te laten vaccineren. Maak dus zeker een jaarlijkse afspraak met de dierenarts voor een check-up en inentingen.

Verhuisplannen?

Jong of oud, alle katten houden van hun vertrouwde omgeving. Verhuizen kan dus erg verwarrend zijn voor je kitten. Het kan even duren voor ze haar nieuwe thuis gewoon is, vooral als de nieuwe omgeving heel anders is.

Als je binnenkort gaat verhuizen, wacht je best even af om een kitten te adopteren tot je gesetteld bent in je nieuwe huis. Als dat geen optie is, maak je dan geen zorgen. Geef je kitten dan een veilig eigen plekje, en stel haar tijdens de verhuis zoveel mogelijk gerust om haar kalm en gelukkig te houden.
  
Hoeveel kost een kitten?

Gemiddeld kost een gezond kitten tussen de € 650 en de € 900 per jaar. Hierin zijn alle kosten inbegrepen voor voeding, verzekering en de standaardafspraken bij de dierenarts.

Volgend artikel Terug naar KITTENS