De komst van je nieuwe huisdier voorbereiden

Je hebt je ideale katje gekozen, en nu? Alles in orde maken voor haar komst, natuurlijk!

Boodschappenlijstje

Je kitten heeft heel wat nodig om zich blij en rustig te voelen bij je thuis. Hier zijn enkele basisbenodigdheden:
• Een stevige draagmand met een klein kussen of een handdoekje
• Een kom om uit te eten, en eentje om uit te drinken
• Een kattenbak en schepje, plus een zak kattenbakvulling: Catsan® wordt warm aanbevolen door Whiskas®
• Kittenvoeding voor minstens een week
• Ten minste één knus kittenmandje
• Een stevige krabpaal
• Een verzorgingsborstel voor kittens
• Speeltjes
• De gegevens van je lokale dierenarts


Draagmanden voor katten
Voorzie een stevige draagmand om je kitten veilig thuis te brengen. Je kan ze later gebruiken als reismand. Laat je katje wennen aan de draagmand. Als je ze enkel gebruikt voor bezoekjes aan de dierenarts, zal ze zich verstoppen zodra ze het ding ziet.

Eet- en waterbakken
Jonge kittens vinden het moeilijk om uit te diepe bakjes te eten. Eigenlijk houden de meeste katten hier niet van: de hoge zijkanten irriteren hun gevoelige snorharen. Kies dus liever een ondiep bord of een schaaltje.

Kattenbak
Zorg voor een kattenbak én een voorraad kattenbakvulling. Plus een schepje om de bak dagelijks schoon te maken. Er zijn vele types vulling waaruit je kan kiezen. Whiskas® beveelt Catsan® aan: het absorbeert goed, minimaliseert geurtjes en klontert niet.

Probeer eerst een kleinere kattenbak. De pootjes van je kitten zijn misschien nog wat klein voor zo’n hoge kattenbak. Zorg ervoor dat de bak minstens 1 lage kant heeft, zodat ze er makkelijk in en uit kan. Tip: leg wat krantenpapier of een makkelijk af te wassen matje onder de bak. Zo vang je verdwaalde kattenbakkorrels op.

Heb je meer dan 1 kitten? In het begin delen ze hun kattenbak graag. Naarmate ze ouder worden, voorzie je best aparte faciliteiten.

Als je kitten vroeger al zindelijkheidstraining kreeg, heb je geluk. Maar als ze toch wat extra hulp nodig heeft, lees dan ook even het artikel ‘Zindelijkheidstraining’.


Kittenvoeding

Omdat kittens zo snel groeien, heeft je nieuwe katje meer vetten en eiwitten nodig dan een volwassen kat. Ze heeft ook een klein maagje: je moet dus telkens een beetje voeding, verspreid over de hele dag geven.

Zorg ervoor dat je je kitten een compleet en evenwichtig dieet voorschotelt. Whiskas Kitten Voeding [LINK] is speciaal ontwikkeld om je kitten alle energie en voedingsstoffen te geven tot ze 12 maanden oud is. Zo blijft ze fit en gezond! Als je overschakelt van kittenvoer naar volwassen voeding, doe dit dan geleidelijk gedurende 5-7 dagen.

Let wel: sommige kattensnoepjes- en voedingsmiddelen zijn niet geschikt voor jonge katjes. Check altijd het etiket en de voedingsrichtlijnen voor je iets koopt.

Plezier en spelletjes

Speeltjes zijn een must voor je kitten! Ze bezorgen jou én je kitten uren plezier. Bovendien zijn ze onmisbaar voor de ontwikkeling van je kitten én voor haar lichaamsbeweging. Katten houden ervan om met iets te spelen dat op een prooi lijkt, of met iets dat plots beweegt. Een krabpaal is ook een goed idee. Zo blijven je meubels hopelijk gespaard van de krabdrang van poeslief.

Kittenspeelgoed hoeft niet duur zijn. Je kan bijvoorbeeld zelf een kattenspeeltuin maken. Maak een paar gaten in een kartonnen doos, en klaar! Als bonus kan je kitten de doos ook als eigen veilige ruimte gebruiken.

Nog meer geweldige DIY-speeltjes? Denk aan kartonnen buizen, propjes krantenpapier, een zakdoek en dopjes van plastic flessen. Laat je kitten nooit met wol of touw spelen. Zorg ervoor dat je attributen groot genoeg zijn: je kitten mag ze niet kunnen inslikken. Check ook even of ze geen kleine deeltjes bevatten die je kitten eraf kan bijten en opeten.

Probeer wat zitruimte te voorzien in de hoogte. Katten en kittens voelen zich graag de koning te rijk. Vensterbanken zijn het populairst: hoe ouder ze wordt, hoe meer je kitten ervan houdt om naar buiten te kijken. Zijn je vensterbanken niet geschikt? Koop dan een makkelijk te installeren uitkijktoren.

Home sweet home

Wanneer je nieuwe kitten mee naar huis mag, zal de nieuwe omgeving haar eerst wat zenuwachtig maken. Geen zorgen, dit is volkomen normaal. Je huis is een mix van vreemde geluiden en geuren: je kitten moet zich hieraan aanpassen. Voorzie een kartonnen doos of een draagmand waarvan het deurtje open blijft: dit geeft haar een veilig gevoel en zo heeft ze een eigen plekje waar ze zich kan terugtrekken als ze wat rust wil.

Zet je kitten de eerste 2, 3 dagen in een warme, rustige kamer. Zet in de ruimte ook een kattenbak, een eet- en een waterkommetje, een knus bed en wat speelgoed om zich mee bezig te houden. Zo kan je kitten zich rustig aanpassen aan haar nieuwe omgeving.

Het is een goed idee om ook even langs te gaan bij de dierenarts. Je kitten moet gecontroleerd en behandeld worden om vlooien en wormen te voorkomen. En je kunt meteen de afspraken voor de nodige vaccinaties inplannen. Heb je ook andere huisdieren? Vraag de dierenarts dan om je kitten volledig te onderzoeken voordat je haar aan haar huisgenoten voorstelt.

Vorig artikel Terug naar KITTENS