Klik hier voor meer

Wrijven en krabben

De meeste grote, wilde katten leven solitair in plaats van in groep. Je kitten is niet anders. Om misverstanden te voorkomen en om potentiële conflicten te vermijden, stuurt ze regelmatig signalen naar andere katten. Geur is één van haar sterkste signalen.

Gevoelig voor geuren

Het lichaam van je kitten kan ‘geurberichten’ verzenden en ontvangen. Ze heeft er zelfs een extra zintuig voor: het orgaan van Jacobson in het harde gehemelte van haar bek analyseert geuren.

Wrijven

Je kleine vriend houdt ervan om overal tegenaan te wrijven: deuren, stoelpoten, trapleuningen, bomen en natuurlijk ook tegen jou! Wrijven lijkt misschien eenvoudig gedrag, maar eigenlijk is het heel ingewikkeld. Je kitten erkent je status en bevestigt op deze manier haar sociale band met jou. Het is ook een belangrijke manier om geuren te vinden en achter te laten.

Krabben

Je kitten krabt graag aan alles wat ze in haar omgeving vindt. Ook dát is natuurlijk gedrag. Door te krabben doet ze eigenlijk verschillende dingen tegelijk:

• het houdt haar klauwen in topconditie
• het traint de spieren en pezen die haar klauwen bewegen
• het laat zichtbare markeringen achter die haar territorium afbakenen
• het laat geursignalen achter via speciale klieren op haar poten

Krabben mag dan wel natuurlijk gedrag zijn, het is niet zo goed voor je meubels! Geef je kitten daarom een krabpaal cadeau waarop ze zich met haar nagels kan laten gaan.

Vorig artikel Volgend artikel Terug naar KITTENS