Urinesporen

In het wild laten grote katten duidelijke signalen achter om hun territorium af te bakenen en om conflicten te vermijden. Dit is belangrijk om zelf niet in de problemen te geraken.

Je kitten vertoont hetzelfde natuurlijke gedrag. Eén van haar favoriete manieren om haar terrein te markeren is urine achterlaten, ook wel ‘sproeien’ genoemd.

Slimme communicatie

Jagende katten ontmoeten zelden andere katten. Maar ze moeten hun buren wél laten weten waar ze zijn geweest, en of ze al dan niet willen paren. Net als haar wilde soortgenoten gebruikt je kitten een complex systeem van geuren om ervoor te zorgen dat haar territorium niet door een andere kat wordt ingepalmd. Je kitten vernieuwt deze markeringen voortdurend om een sterk signaal uit te zenden.

Ongewenste plasjes

Het markeren met urine kan ook een teken zijn dat je kitten zich onzeker voelt: ze denkt dat haar territorium bedreigd wordt. Maak je geen zorgen. Zo kan je het voorkomen:

• Je kan je katertje laten castreren.
• Vermijd schoonmaakproducten met ammoniak of chloor. Deze geur lijkt op de urine van een kat, en kan plassen stimuleren.
• Kuis de urine niet op als je kitten erbij is: het verstoren van de geur geeft haar stress.
• Reinig de urineplek met een biologisch middel en spuit er wat alcohol over.
• Heb je de plek schoongemaakt? Moedig je kitten dan aan om daar te spelen. Zo zal ze zich veiliger voelen.

Blijft het een probleem? Praat er dan over met je dierenarts.

Vorig artikel Volgend artikel Terug naar KITTENS