Tekenen van stress

Zelfs schattige kittens hebben soms stress. Als je dit vermoedt of als je ongewoon gedrag opmerkt, praat er dan over met je dierenarts. Hij zal je advies geven en je katje, indien nodig, doorverwijzen naar een gedragstherapeut voor huisdieren.

Vergeet niet dat krabben en geurmarkeringen achterlaten het natuurlijk instinct van een kat is. Vanuit het perspectief van je kitten is dit dan ook ‘normaal gedrag’. Ook al matcht dat niet altijd met wat jij ‘normaal’ of aanvaardbaar gedrag vindt.

Angstig gedrag

Spant je kitten haar lichaam op en blijft ze laag bij de grond? Heeft ze verwijde pupillen? Dan is ze bang. Soms gaat je kitten dan ook hevig hijgen en likken.

Agressief en destructief gedrag

Begint je anders zo rustig en aanhankelijk katje plots te bijten en te krabben? Dan verveelt ze zich misschien. Vergeet niet dat je kitten eigenlijk een jager is. Als haar natuurlijke instincten onvoldoende gestimuleerd worden, laat ze die op een ongepaste manier gelden. Ze gaat zich ook zo gedragen als ze denkt dat haar territorium bedreigd wordt.

Binnenshuis haar territorium afbakenen

Als de normale routine van je kitten verandert of als er een nieuwe kat in huis komt, is er veel kans dat je katertje begint te sproeien. Gebruik een verdund ontsmettingsmiddel om de geur te verwijderen, en plaats wat eten net naast de plek waar je kitten gesproeid heeft. Geef je kitten veel liefde en stel haar gerust.

Overal haar behoefte doen

Als je kitten verder gezond gedrag vertoont, is het waarschijnlijk een teken van stress als je kat haar behoefte niet in de kattenbak doet. Bedek de bevuilde plek met aluminiumfolie of plastic om haar af te schrikken. Zorg dat er altijd een propere kattenbak klaarstaat, en geef haar veel knuffels.

Dwangmatig likken

Heeft je kitten stress? Dan likt en bijt ze zich voortdurend op dezelfde plek in haar vacht. Dit kan leiden tot een vervelende huidaandoening. Het is een goed idee om hier met je dierenarts over te praten.

Op wol kauwen

Raar maar waar! Sommige oriëntaalse rassen, vooral Siamese en Birmaanse katten, kunnen obsessief op wol kauwen. We weten niet precies waarom ze dit doen. Het kan zijn dat ze zo naar hun babytijd terugkeren óf het kan een gevolg zijn van stress. Probeer dit gedrag in elk geval zoveel mogelijk te ontmoedigen.

Vorig artikel Terug naar KITTENS