Klik hier voor meer

Spinnen en miauwen

Van het klassieke gemiauw tot een gezellig gespin en een gebeurlijke grom. De stem van je kitten kan heel wat geluiden voortbrengen, méér dan andere dieren.

X

Wist je dat katten maar liefst 60 verschillende klanken kunnen produceren, elk met een eigen betekenis? Wat probeert poeslief je allemaal te vertellen?

Meer details

Lichaamstaal

Om een potentiële tegenstander af te schrikken, doet je kitten zich groter voor dan ze is.

 Net als de grotere wilde katachtigen is je kitten van nature op zichzelf aangewezen om te overleven. Een conflict is dan wel het laatste wat ze wil!

Meer details

De staart spreekt

Zacht wiegen met de top of de basis: ze zegt vriendelijk ‘hallo’.

Meer dan blij

Houdt je kitten haar staart omhoog? Dan is ze gelukkig en vol zelfvertrouwen. Ze geeft je zo ook vrije toegang om onder haar staart te ruiken: in poezentaal dé manier om elkaar te leren kennen! Het is een vriendschappelijk gebaar, geef je kitten dus wat extra genegenheid.

Meer details

Oorbewegingen

De oortjes van je kitten zijn ongelofelijk. Elk oor heeft maar liefst 30 afzonderlijke spiertjes: zo kan je kitten haar oren 180° draaien en de vorm ervan veranderen

Door gewoon te kijken naar de beweging van haar oortjes, ben je eigenlijk met je kat aan het babbelen!

 Als je weet wat de verschillende oorbewegingen betekenen, begrijp je hoe je kat zich voelt.

Meer details

Wrijven en krabben

De meeste grote, wilde katten leven solitair in plaats van in groep. Je kitten is niet anders.

X

 Om misverstanden te voorkomen en om potentiële conflicten te vermijden, stuurt ze regelmatig signalen naar andere katten. Geur is één van haar sterkste signalen.

Meer details

Kneden of ‘dabben’

Er is niets zaliger dan wanneer je schattige kitten op je schoot zit, en met haar pootjes zachtjes jouw bovenbenen masseert.

 Als je kitten dit blijft doen als ze ouder wordt, betekent het dat ze zich veilig en tevreden voelt.

Het is een teken van genegenheid en tevredenheid.

Meer details

Urinesporen

In het wild laten grote katten duidelijke signalen achter om hun territorium af te bakenen en om conflicten te vermijden. Dit is belangrijk om zelf niet in de problemen te geraken.

Net als haar wilde soortgenoten gebruikt je kitten een complex systeem van geuren om ervoor te zorgen dat haar territorium niet door een andere kat wordt ingepalmd

Je kitten vertoont hetzelfde natuurlijke gedrag. Eén van haar favoriete manieren om haar terrein te markeren is urine achterlaten, ook wel ‘sproeien’ genoemd.

Meer details

Tekenen van stress

Zelfs schattige kittens hebben soms stress. Als je dit vermoedt of als je ongewoon gedrag opmerkt, praat er dan over met je dierenarts. Hij zal je advies geven en je katje, indien nodig, doorverwijzen naar een gedragstherapeut voor huisdieren.

Vergeet niet dat je kitten eigenlijk een jager is.

Vergeet niet dat krabben en geurmarkeringen achterlaten het natuurlijk instinct van een kat is. Vanuit het perspectief van je kitten is dit dan ook ‘normaal gedrag’. Ook al matcht dat niet altijd met wat jij ‘normaal’ of aanvaardbaar gedrag vindt.

Meer details
X