Hoe check ik de gezondheid van mijn kitten?

In de natuur gaan grote katten sociale relaties aan door elkaar te verzorgen. Door regelmatig haar gezondheid te checken, versterk je de band met je kitten. Begin ermee wanneer ze nog klein is. Zo wordt het voor haar én jezelf een natuurlijke routine.

Maak het gemakkelijk

Kies een plekje waar je kitten zich comfortabel voelt voordat je aan de check-up begint. Wees voorzichtig en blijf haar geruststellen.

Ademhaling

Luister naar de ademhaling van je kitten. Is die regelmatig? Check voorzichtig haar zij, en kijk of er niets ongewoons is.

Oren en ogen

Kijk in de oren van je kitten. Check of je binnenin geen infecties of donker oorsmeer ziet, of krasjes op haar oorschelp. Kijk ook of je rond de ogen van je kitten afscheiding, een ontsteking of wondjes ziet. Raak de ogen nooit aan, en gebruik geen druppels zonder dit eerst met je dierenarts te bespreken.

Mond en neus

Open zachtjes de mond van je kitten en kijk of er geen gebroken tanden, ontstoken tandvlees of kalkaanslag is. Voelt haar neusje koel en vochtig aan? Dan is ze gezond. Is het neusje korstig? Of niest ze vaak? Dan heeft ze waarschijnlijk een verkoudheid. Maak je je toch ongerust? Ga dan even naar de dierenarts voor een grondige check-up.

Klauwen

Check de pootjes van je katje en kijk of ze geen kapotte of ontbrekende klauwen heeft. Kijk ook uit naar wondjes op de zachte huid tussen haar kussentjes. Druk zachtjes op haar voet om haar klauwen naar voor te brengen. Pas op, ze zijn vlijmscherp!
Praat met je dierenarts

Als je je zorgen maakt, houd dan 2 dagen een oogje in het zeil. Nog niet gerust? Bel je dierenarts dan even.

Vorig artikel Volgend artikel Terug naar KITTENS