Klik hier voor meer

Je kittens dieet

Je kitten is, net als haar verre familie, een echte vleeseter. Haar tanden, tong en spijsvertering zijn speciaal ontwikkeld om vlees te eten. Om aan haar natuurlijke behoeften te voldoen, moet haar dieet dus in orde zijn.

Het is zeer belangrijk om je kitten een volledig en evenwichtig dieet aan te bieden.

Als carnivoor heeft je katje veel eiwitten nodig, samen met heel wat andere voedingsstoffen. Omdat je kitten zo snel groeit, heeft ze van bepaalde voedingsstoffen meer nodig dan een volwassen kat. Zo moet er een juiste verhouding tussen calcium en fosfor zijn.

Meer details

Voedingstips

In de natuur weten grote katten exact wat ze moeten eten. Door je kitten de juiste voeding op het juiste moment te geven, ondersteun je haar natuurlijke instincten als carnivoor en solitaire jager.

X

De eerste 4-5 weken van haar leven zorgt moeder kat voor alles. Je kitten eet normaal gezien zelfstandig vanaf 7 weken. Maar vanaf week 4 kan je al speciaal bereid eten geven, zoals WHISKAS® Kitten Versheidszakjes.

Meer details

Drinkwater

In de natuur leven grote katten meestal in bossen, of op de savannes en prairies. Water is er moeilijk te vinden. Hun lichaam is zo ontwikkeld dat ze het grootste deel van het water dat ze nodig hebben uit hun prooi halen.

X

Je kitten zit ook zo in elkaar. Ze moet wel nog altijd genoeg drinken, zorg dus dat ze altijd genoeg vers water heeft!

Meer details

De switch naar voedsel voor volwassen katten

Is je kitten bijna 1 jaar? Dan is ze klaar voor ‘volwassen’ kattenvoer.

X

Je katje is zeer gevoelig voor smaak- en temperatuurveranderingen. Pak de overstap naar nieuw voedsel dus rustig aan.

Meer details

Hoe check ik de gezondheid van mijn kitten?

Wees voorzichtig als je aan de check-up begint en blijf haar geruststellen.

Begin ermee wanneer ze nog klein is. Zo wordt het voor haar én jezelf een natuurlijke routine.

Meer details

Naar de dierenarts

Van zodra je je nieuwe kitten meeneemt naar huis vertrouwt ze op jouw goede zorgen. Ga zo snel mogelijk met haar langs bij je dierenarts. Bewaar haar paspoort, vaccinatiebewijs én het telefoonnummer van de dierenarts op een vaste plaats. Overweeg misschien ook een huisdierenverzekering.

 Aai haar tijdens de check-up en stel haar gerust door zachtjes tegen haar te praten.

De reis

Je kitten vertrouwt die reismand misschien toch niet helemaal. Zet ze een paar dagen voordien al klaar. Leg er iets in dat naar je katje ruikt zoals een speeltje of een deken. Zo stel je haar gerust. 

Meer details

Vaccinaties

Zelfs als je kitten ingeënt is, moet ze elk jaar een herhalingsvaccin krijgen. 

Wanneer vaccineren

Je kitten krijgt waarschijnlijk haar eerste vaccinaties op 9 weken, gevolgd door een tweede reeks op 12 weken. Sommige vaccins kunnen verschillen, je checkt best de exacte timing met je dierenarts.

Meer details

Gezonde tanden

Je kitten is een echte carnivoor. Haar tanden zijn niet gemaakt om vlees te kauwen, wél om het te snijden en te scheuren. Net als haar grote neven heeft je kleine vriend gezonde tanden nodig om te eten, en om zich te verzorgen.

Check vanaf het begin geregeld de mond van je kitten.

Regelmatige controles

Het gebit van je kitten moet schoon en proper zijn. Haar tandvlees moet een gezonde roze kleur hebben. Merk je rond de tanden en het tandvlees roodheid? Bel dan naar je dierenarts. Soms kunnen stukjes voedsel en bacteriën leiden tot tandplak.

Meer details

Verkouden

Tijdens de eerste 9 maanden van haar leven kan het wel eens gebeuren dat je kitten zich niet al te best voelt of er niet goed uitziet. Dan heeft ze misschien een kittenverkoudheid opgelopen.

De meeste symptomen zijn mild: je kan ze makkelijk oplossen met wat extra zorg en knuffels. 

Het goede nieuws is dat de meeste verkoudheden bij kittens veroorzaakt worden door 2 soorten virussen. Als je kitten recent gevaccineerd is, beschermt het vaccin je kitten voldoende.

Meer details

Vlooien en wormen

"Symptomen en behandeling van vlooien Vlooien zijn gemakkelijk te spotten én te behandelen. Deze bruinzwarte insecten zie je bewegen in de vacht van je kitten. "

 Vraag je dierenarts om advies als dat je geruststelt.

Wormen - symptomen en behandeling

Kijk uit voor spoelwormen en lintwormen. Spoelwormen doen de maag van je kitten opzwellen waardoor ze moet braken. Lintwormen lijken op rijstkorrels. Je vindt ze in de kattenbak of rond het achterwerk van je kitten.

Meer details

Buikpijn

Als je je kitten af en toe eens ziet braken, is er waarschijnlijk niets aan de hand. 

 Heeft je katje 1 van deze symptomen? Laat haar dan nakijken door je dierenarts.

Meer details

Castratie en sterilisatie

X

Wanneer castreren/steriliseren

De beste leeftijd om je kater te castreren of je kattin te steriliseren is rond de 6 maanden. Dan wordt je pluizige vriendje immers geslachtsrijp. Praat erover met je dierenarts.


Meer details
X