Ouderdomsgerelateerde gezondheidsproblemen bij katten

Als je kat ouder wordt, moet je vaker naar de dierenarts. Door haar gezondheid ook thuis regelmatig te checken, en door haar veel zorg en aandacht te schenken, schat je problemen beter in en kun je ze juist behandelen.

Waar hebben oudere katten vaak last van?

Deze problemen zijn typisch voor oudere katten:
• problemen met de urinewegen
• hartproblemen
• gewrichtsproblemen
• cataract
• tandproblemen

Ogen en oren

Check de ogen van je kat. Cataract herken je aan een vertroebeling van de lens. Zie je een grijzige mist in haar ogen? Dan heeft je kat cataract of staar waardoor ze geleidelijk slechter gaat zien.
Je kat kan ook moeite krijgen met haar gehoor. Als natuurlijke jager heeft ze heel haar leven op deze gevoelige oren vertrouwd. Let dus op eventuele wijzigingen in haar gedrag.
Zelfs als je kat ofwel blind of doof wordt, kan ze nog genieten van een gelukkig en voor de rest gezond leven. Let gewoon extra op voor mogelijke gevaren in huis en zorg dat poeslief zich niet in de nesten kan werken.

Het gebit van je kat

Oudere katten hebben vaker last van ontstoken tandvlees of een slechte adem. Misschien verliest je kat wel enkele snijtanden. Als je je zorgen maakt over de gezondheid van haar gebit, adviseert de dierenarts misschien een operatie. Als je kat echter al een gezegende leeftijd heeft, is dit niet aan te raden.
Geïrriteerd tandvlees is te verhelpen met nat voer zoals Whiskas® Senior Zakjes of Whiskas® Oh so… Senior. Wat je ook kan doen, is haar droogvoer even in water laten weken. Zo wordt het wat zachter.

Volgend artikel Terug naar 7+ JAAR