5 tips voor een langer leven

"Je mag verwachten dat je kat 13 à 17 jaar oud wordt. Dit 5-stappen check-upplan helpt om je kat zo lang mogelijk een zo gelukkig en gezond mogelijk leven te garanderen. Check je haar elke maand? Dan ben je er vroeg bij indien ze ziek zou worden, en kun je haar de gepaste behandeling geven.

Check 1: gewicht

Weeg eerst jezelf zonder en daarna mét kat. Trek het eerste getal af van het tweede en je weet precies hoeveel poeslief weegt. Verandering in gewicht kun je ook spotten door recht boven haar te staan en naar beneden te kijken. Of door met beide handen even de lenden van je kat te onderzoeken: je zou haar ribben moeten voelen. Check ook of er geen zakjes of knobbeltjes zijn in haar lies of onderbuik.

Denk je dat je kat te veel weegt? Vraag dan best advies aan je dierenarts. Het is beter voor je kat om meerdere kleine maaltijden te eten dan 2 grote. En misschien hou je de snoepjes en snacks best achterwege. Zorg ook dat ze blijft bewegen: plan elke dag wat speelse activiteiten in en bouw langzaam op.

Als je denkt dat je kat te weinig weegt omdat je haar ribben duidelijk ziet bijvoorbeeld, laat haar dan onderzoeken door de dierenarts.

Check 2: vacht en huid

Check de vacht van je kat. Die moet heerlijk zacht aanvoelen van de top van haar hoofd tot het puntje van haar staart. Scheid de vacht bij de schedelbasis en langs haar ruggengraat en kijk of je geen schilfers, korstjes of sneetjes ziet.
Ga dan verder met de basis van haar staart, haar stuit en haar buik. Let ook op vlooien. Die herken je aan kleine zwarte puntjes. Denk je dat je kat vlooien heeft? Vraag je dierenarts dan om een aangepaste behandeling.

Check ook de kleur van haar vacht. Die moet helder en glanzend zijn. Is de vacht dof of mat? Dan is je kat misschien ziek.

Check 3: ogen en oren

De ogen
• Trek voorzichtig het onderste ooglid naar beneden. Het gebied daaronder moet er roze uitzien.
• Check of beide pupillen een normale grootte hebben.
• Sta met je kat in het daglicht naast een raam. Open en sluit de gordijnen snel en check of haar pupillen normaal reageren op het veranderende licht.
• Controleer de ogen van je kat op gekleurde afscheiding of tranen. Dit kan wijzen op een ooginfectie.


De oren
• Houd haar oortjes schoon en verwijder alle vuil.
• Check of de oren van je kat niet rozer zijn dan normaal.
• Een sterke geur kan duiden op een oorontsteking.
• (Donker) slijm kan een symptoom zijn van een oorontsteking. Of misschien heeft je kat last van oormijt.

Denk je dat er iets mis is met de ogen of oren van je kat? Ga dan even langs bij de dierenarts.

Check 4: tanden en tandvlees

Check de tanden van je kat zorgvuldig en kijk uit naar gele of donkerbruine tandsteen. De dierenarts kan dit vrij makkelijk verwijderen.
Tandsteen kun je voorkomen: vraag de dierenarts regelmatig om haar mond grondig schoon te maken. Thuis kun je een tandenborstel en tandpasta voor dieren gebruiken. Geef je kat ook speciale tandsnoepjes of droge voeding voor tandplak.

Check 5: lichaam

Check het lichaam van je kat op ongewone knobbeltjes of zwellingen.
• Plaats beide handen boven haar hoofd en ga naar beneden, onder haar kin en zo naar haar voorste poten.
• Plaats je handen dan onder je kat haar schouders, ga zo omlaag langs haar rug, over haar heup en langs beide pootjes.
• Controleer haar nagels op snijwonden en barstjes.


Denk je iets te voelen dat niet klopt? Laat haar dan nakijken door de dierenarts. Als je je kat vaak aanraakt, weet je snel hoe ze eruit ziet als ze zich goed voelt. En je hebt dan ook snel door wanneer er iets niet klopt. Zo help je haar lang, gelukkig en gezond te leven.

Vorig artikel Terug naar 7+ JAAR