Sociaal gedrag

Als er íets is wat je kat zo speciaal maakt, is het wel haar zelfstandige aard. Maar zijn katten misschien toch socialer dan we denken?

Verzorgen

Hoe onafhankelijk ze ook zijn, soms hebben katten wél een relatie met elkaar. Elkaar schoonlikken, speelt hier een rol in. Doet je kat dit bij die van de buren? Dan is dat méér dan elkaar verzorgen: het is een uiting van vriendschap. Óf ze zijn het weer aan het goedmaken na een gevecht. Dat kan ook.

Wrijven

Katten likken elkaar niet alleen schoon, ze wrijven ook graag hun voorhoofd, wang, lichaam en soms hun staart tegen elkaar. Zo vermengen ze hun geuren en reageren ze op elkaars aanraking. Sommige experten denken dat het wellicht iets te maken heeft met de hiërarchie onder katten. Door te wrijven bevredigt je kat dus niet alleen haar instinct, zo merk je ook dat je kat het goed kan vinden met de buren.

Agressief gedrag

Hoe lief je kat ook is, soms kan ze ook wel eens agressief uit de hoek komen. Haar territoriaal gedrag dicteert haar misschien dat ze je geen toegang wil geven tot ‘haar’ deel van het huis. Probeer je er toch ‘binnen te dringen’, dan zou ze je misschien zelfs kunnen aanvallen!

Weet dan dat dit gewoon deel uitmaakt van het natuurlijke gedrag van je kat. Misschien heeft ze te lang binnen gezeten en zit ze vol opgekropte energie. Of zag ze net een vogel door het raam, en is ze gefrustreerd omdat ze er niet achteraan kon. Of misschien passeerde je toevallig wanneer ze op een prooi aan het azen was, en zorgde jij ervoor dat ze meteen in jachtmodus ging.

Agressieve neigingen kan je meestal makkelijk tackelen. Geef je kat speeltjes om haar bezig te houden of objecten om op te klimmen. Of verleid haar met speelgoed aan een touwtje: een superleuk jachtspel voor kat én baasje!
Vorig artikel Volgend artikel Terug naar 1+ JAAR