Miauw!

Zoals de meeste katten houdt de jouwe waarschijnlijk ook van een gezellig babbeltje. Maar dat is nog iets anders dan je de hele nacht wakker houden. Krijg je soms oorpijn van je kat? Geen zorgen. Je kunt vanalles doen om miauwgrage katten te doen zwijgen.

Toon haar de deur

Soms kun je gewoon niet winnen. Eerst miauwt ze omdat ze buiten wil, en 5 minuten later omdat ze terug naar binnen wil. Het antwoord is eenvoudig: een kattenluik! Poeslief leert snel hoe ze het moet gebruiken. Win-win!

Een voedingsschema

Misschien laat je kat wel van zich horen omdat ze honger heeft. Als je denkt dat dit het probleem is, volg dan de richtlijnen op je Whiskas® verpakking. Óf zet een kommetje droog voer waar ze de hele dag door kan van eten. Best is om je kat elke dag op dezelfde momenten te voeren. Eens ze dit gewend is, weet ze dat ze je daar niet luidkeels moet aan herinneren.

Extra knuffels

Herhaaldelijk miauwen is vaak een schreeuw om aandacht. Streel haar dus regelmatig. Laat haar gezellig op je schoot zitten terwijl je tv kijkt, en voorzie genoeg tijd om samen te spelen.

Grenzen stellen

Als je kat haar zin gekregen heeft, stopt ze waarschijnlijk met miauwen. Is dit niet zo? Dan negeer je haar best, hoe moeilijk dat ook is! Doe je dit niet, dan leert ze dat hoe méér ze miauwt, hoe méér aandacht ze krijgt.

Goed gedrag belonen

Net als alle andere katten wordt je kattenvriendje graag beloond. Doe dat van zodra ze stil is. Wacht tot ze stopt met miauwen en vertel haar dan hoe braaf ze is. Belonen kan met een snoepje, een aaitje of een spelletje.

Speel & relax

Als je kat continu miauwt, is ze ofwel verveeld óf gestrest. Speelgoed doet wonderen, zeker als het je kat mentaal uitdaagt. Zo is er bijvoorbeeld een speelrail voor katten: een soort van achtbaan met een balletje erin. Dat stimuleert haar jachtinstinct, haar ontwikkeling en haar uithoudingsvermogen.

Ziek?

Meestal is gemiauw een schreeuw om aandacht. Soms betekent het dat je kat ziek is of pijn heeft. Kijk wat je kat doet wanneer ze miauwt. Zo kom je misschien te weten wat het probleem is. Miauwt ze bijvoorbeeld tijdens het eten? Dan heeft ze misschien tandpijn of moeite met slikken. Miauwt ze in haar kattenbak? Dan is ze misschien geconstipeerd of heeft ze problemen met plassen. Ga naar de dierenarts als je ongerust bent.
Vorig artikel Terug naar 1+ JAAR