Je kat begrijpen

Het gedrag van je kat wordt bepaald door haar instinct. Als je haar probeert te begrijpen, weet je beter waarom ze doet wat ze doet. Dan snap je ook beter dat je kat niet ‘stout’ of ‘koppig’ is, maar dat zich van nature op een bepaalde manier gedraagt.

Je kat begrijpen, versterkt jullie relatie enorm. Je zal merken dat ze constant met je communiceert. Je moet alleen maar kijken, luisteren en haar signalen herkennen.

Instinct

Je kat is een solitair dier. Ze is graag alleen, vooral wanneer ze slaapt of op jacht is. Ze heeft een sterk instinct om 's nachts te jagen. Deze natuurlijke drang vermindert niet, zélfs niet als je haar elke dag regelmatig eten geeft.

Het instinct van je kat respecteren is belangrijk. Voorzie enkele plekken in huis waar ze zich kan terugtrekken als ze alleen wil zijn. Ze verkiest afgesloten plekjes om zich in te ‘verstoppen’, een kartonnen doos bijvoorbeeld.

Een geboren jager

In de natuur zijn alle katten geboren jagers. En jouw kat is daar familie van. Haar jachtinstinct stimuleren is dus een must. Natuurlijk moet je haar geen echte vogeltjes of muizen geven: een simpel speeltje is goed genoeg. Speeltjes aan een touwtje vindt ze de max: je kan het wegtrekken en poeslief kan jou haar fantastische jachtskills tonen. Laat haar af en toe winnen en je zal zien hoe trots ze is!

Als je kat haar jachtvaardigheden binnenshuis oefent, is er minder kans dat ze elke prooi die ze buiten vangt mee naar binnen brengt. Een vogel of een muis voor de deur gevonden? Dat betekent dat je kat haar prooi gedood heeft op de plek waar ze zich het veiligst voelt. Ze is zich dus niet aan het aanstellen en het is ook geen cadeau voor jou. Zo toont ze gewoon dat het nergens beter is dan thuis.

Een neus voor communicatie

Je kat communiceert via geursignalen. Die laat ze achter door krassen te maken met haar nagels, door zich ergens tegenaan te schurken of door urine te sproeien. Als poeslief dus tegen de muren, meubels of deuren schuurt is ze eigenlijk haar territorium aan het markeren. En als ze tegen je benen aanwrijft of kopjes geeft, is dat een teken van genegenheid: zo laat ze je weten dat jij (deel) van haar (territorium) bent.

Krabben helpt ook om de nagels van je kat scherp te houden. Zorg voor een plek in huis waar ze naar hartenlust mág krabben: investeer in een krabpaal, het is goedkoper dan nieuwe meubels.

Vorig artikel Volgend artikel Terug naar 1+ JAAR