Een kat kiezen

Proficiat! Je gaat een ​​kat nemen. Welk type past het best bij je? Wordt het een raskat? Met lang of kort haar? Een kater of een kattin? Of misschien wil je wel 2 of meer katten voor extra veel plezier? En zo zijn ze nooit alleen, natuurlijk.

Deze tips helpen je bij je keuze.

Raskat of straatkat

Eén ding staat vast. Je hebt véél keuze. Er zijn zo’n 40-80 rassen in ongeveer 500 combinaties. En ze verschillen allemaal: van de populaire Siamese, Burmese en Perzische rassen tot de staartloze Manx of de naakte Canadese Sfinx. Niet alleen hun looks zijn anders: elk ras heeft een eigen persoonlijkheid en temperament. Siamese katten zijn bijvoorbeeld vrij extravert, terwijl langharige Perzen meestal rustig zijn.

Er zijn veel manieren om de verschillende rassen te ontdekken. Met onze Whiskas RassenMatcher vind je zeker het ras dat bij je levensstijl past. En zoek ook online, lees eens een boek over katten, bezoek een fokker of ga naar een kattententoonstelling.

Het ras is vaak echter niet het doorslaggevend criterium; de meeste mensen kiezen helemaal niet voor een kat met stamboom. Veel kattenbaasjes vinden een straatkat prima. Die zijn er ook in heel wat kleuren en soorten én de aankoop kost je geen fortuin.

Lang of kort haar?

Langharige katten zijn prachtig. Maar om die weelderige haardos gezond en vrij van klitten te houden, moet poeslief elke dag gekamd worden. Pluspuntje: je kat regelmatig borstelen versterkt jullie band. Geen tijd voor een dagelijkse borstel- en kambeurt? Kies dan beter een kortharige kat.

Kater of katin?

Katers zijn meestal wat groter. Als je je kater niet laat castreren, zal hij waarschijnlijk vechten met de buurtkatten en zijn territorium markeren door urine te sproeien of door zijn uitwerpselen niet te begraven. Doodnormaal gedrag voor mister kat, maar niet zo leuk voor jou…

Een kattin die niet gesteriliseerd is, wordt regelmatig krols en dát zal je geweten hebben. Ze miauwt dan luidkeels om een mannetje te lokken. En eenmaal dat mannetje gevonden, komt ze misschien wel zwanger terug. Een nestje kittens boost de aaibaarheidsfactor in huis, maar vraagt ook veel tijd, energie en geduld. En vergeet niet: het is jouw verantwoordelijkheid om voor alle poesjes een warme thuis te vinden. Liever niet? Laat poeslief dan steriliseren. Na deze eenvoudige ingreep komen er geen kittens en stopt bepaald ongewenst gedrag vanzelf.

Eén kat? Of meer?

Geen evidente beslissing die ook afhangt van het karakter van je kat. Sommige poezen delen hun huis graag met soortgenoten, andere zijn liever alleen. Heb je al een volwassen kat? Dan ken je haar voorkeur waarschijnlijk al.

Als je overdag vaak weg bent, overweeg dan 2 of meer katten. Zo houden ze elkaar gezelschap. Als je dat ziet zitten, is het een goed idee om kittens uit hetzelfde nest te kiezen. Aangezien ze al een band hebben, is de kans dan groot dat ze vrienden blijven als ze volgroeid zijn.

Houd ook rekening met de grootte van je huis. Net als mensen, leven katten liefst niet te dicht bij elkaar. Ze hebben nood aan hun eigen ruimte. Reken per kat op een kamer: zo heeft elke kat haar eigen plekje waar ze zich kan terugtrekken. Voorzie per kat ook een eigen eet- en drinkbakje, een mand en een kattenbak.

Is de beslissing genomen? Super. Vraag dan eens rond bij vrienden en buren. Misschien kom je zo bij iemand terecht die kittens verkoopt of weggeeft. Ook in je streekkrant of online vind je altijd zoekertjes. Natuurlijk kan je ook eens langsgaan bij het dierenasiel of bij een andere kattenopvang. Het zit er vaak vol lieve adoptiekatten en -kittens die verlangend uitkijken naar een warme thuis.

Koop liever geen kat in een dierengroothandel. Je weet dan vaak niet waar de kittens vandaan komen. Soms worden ze te vroeg bij hun moeder weggehaald of hebben ze lange afstanden afgelegd. Hierdoor lopen ze meer risico op stressgerelateerde aandoeningen. Wil je toch een kitten bij een handelaar halen? Vraag dan eerst je dierenarts om advies: je hebt immers geen zekerheid over de geschiedenis en de gezondheid van de kat.

Wil je een raskat? Kies dan een fokker met een goede reputatie. Praat met andere kattenbaasjes of met je dierenarts: zij kunnen je vast iemand aanraden. Je kan ook online of in de krant uitkijken naar advertenties over het ras van je keuze. Óf bezoek een kattententoonstelling. Ook rasverenigingen kunnen je in contact brengen met betrouwbare fokkers in de buurt.

Hoe kies je een kitten?

Vraag als het kan om de kittens nog in het nestje bij mama poes te zien. Zo kan je de algemene toestand en het karakter van de moederkat beter inschatten. Hoewel ze misschien niet in topconditie verkeert (met al die baby’s!), dan weet je tenminste zeker dat je kitten niet te vroeg gespeend werd en dat ze wel degelijk uit dit nestje komt.

Wacht minstens tot je kitten 7-8 weken oud is, voordat je het mee naar huis neemt. Sommige rasfokkers houden de katjes tot ze 12 weken oud zijn. Probeer een aantal nestjes te zien vóór je een definitieve keuze maakt. Zijn het huis en de hokken proper? Lijken de katten gezond en tevreden?
Volgend artikel Terug naar 1+ JAAR