Alles wat je moet weten over kattenkruid

Katten zijn absoluut zot van kattenkruid. Het zet poeslief aan om te spelen, te bewegen en ze voelt er zich goed in haar vel mee. Vanwaar komt deze  onweerstaanbare aantrekking? En hoe gebruik je het om je kat gelukkig te houden?

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid is familie van munt. Al sinds de Romeinse tijd gebruiken mensen het om allerlei kwaaltjes te genezen. Recent is het ook populair als kruidenthee voor een vlotte spijsvertering. En katten? Die kunnen er maar geen genoeg van krijgen.

Geldt dit voor alle katten?

Nee. Niet alle katten zijn gevoelig voor kattenkruid. Maar de meeste katten worden er euforisch van.

Hoe lang heeft kattenkruid effect?

Meestal duurt het effect maar een paar minuten duren. Daarna went  je kat aan de chemische stof in het kruid dat de reactie veroorzaakt. Maar na een uurtje is ze weer helemaal fan!

Is kattenkruid wel veilig?

Kattenkruid is niet verslavend. Het kan dus geen kwaad: zelfs niet als je kat van de gedroogde blaadjes eet. Er zijn zelfs speeltjes en dekens te koop die naar kattenkruid ruiken. En snoepjes met de smaak van kattenkruid.

Is kattenkruid nuttig?

Gebruik kattenkruid om je kat gezond en in beweging te houden zonder dat ze het doorheeft. Spuit bijvoorbeeld wat vloeibaar kattenkruid op een krabpaal. Zo moedig je haar aan om te krabben en te bijten aan de paal en niet aan je beste zetel. Zo leert ze slechte gewoonten af én wordt ze meteen beloond voor goed gedrag.

Kan ik zelf kattenkruid planten?

Tuurlijk! Kattenkruid is goedkoop en makkelijk te kweken. Je vindt de zaden of plantjes in het tuincentrum, en ook bij de betere dierenspeciaalzaak. Het is een vaste plant: als de winter niet te streng is, groeit kattenkruid elk jaar terug.

Je kan de zaadjes het hele jaar door binnen zaaien, in een pot die je op de vensterbank of op een zonnig plekje zet. Het beste moment om kattenkruid buiten te zaaien is in het vroege voorjaar. Zet de plantjes op een zonovergoten plek met 25 cm tussen elke plant, want kattenkruid wordt vrij groot. De zaden kiemen na een paar weken. Laat de planten groeien tot ze bloeien. En dan: oogsten maar!

Kattenkruid oogsten

Als de kattenkruidplanten bloeien, knip ze dan zo’n 20 cm boven de grond af en haal de bladeren van de stengels. Gooi de stengels weg en laat de bladeren gespreid op een dienblad drogen. Je kan meerdere dienbladen op elkaar zetten.

Zet ze op een goed geventileerde plek en zorg ervoor dat je kat er niet bij kan! Na een paar weken zijn de bladeren broos en schilferig: helemaal klaar dus om je kat in extase te brengen!Vorig artikel Terug naar 1+ JAAR