Ogen, oren en huid

De ogen en oren van je kat zijn zeer gevoelig, net als die van haar wilde soortgenoten. Dankzij haar scherp gezichtsvermogen is ze een natuurlijke jager. En haar absoluut gehoor helpt haar om het kleinste geluid van haar prooi waar te nemen.

Het is natuurlijk belangrijk om regelmatig je dierenarts te bezoeken. Maar er zijn ook een paar simpele testjes die je thuis kan doen om de ogen, oren en huid van je kat in topconditie te houden.

Gezonde ogen

Zo check je de ogen van je kat:

°  trek voorzichtig het onderste ooglid van je kat naar beneden. Het gebied daaronder moet er roze uitzien.
°  check of beide pupillen van je kat een normale grootte hebben.
°  sta met je kat in het daglicht naast een raam. Open en sluit de gordijnen snel en check of haar pupillen normaal reageren op het veranderende licht.
°  Controleer de ogen van je kat op gekleurde afscheiding of tranen. Dit kan wijzen op een ooginfectie.

Gezonde oren

Als je kat vaak het hoofd schudt of aan haar oren krabt, is er misschien iets mis. Zo check je de ultragevoelige oren van je kat:

°  houd haar oortjes schoon en verwijder alle vuil.
°  check of de oren van je kat niet rozer zijn dan normaal.
°  een sterke geur kan duiden op een oorontsteking.
°  (donker) slijm kan een symptoom zijn van een oorontsteking. Of misschien heeft je kat last van oormijt.

Mijtinfecties zijn relatief eenvoudig te genezen met oordruppels of druppeltjes tussen de schouderbladen. Heb je meerdere katten? Dan behandel je best elke kat. Je dierenarts adviseert je welke behandeling het meest geschikt is.

Andere ooraandoeningen zijn bijvoorbeeld een soort bloemkoolvormige verdikking op het buitenoor dat je regelmatig moet reinigen. Een plotse zwelling van de oorflap kan een bloedblaar zijn van het krabben. Bloedbaren kunnen littekens en een ‘verfrommelde’ oorflap veroorzaken die het gehoor van je kat aantast. Een operatie kan dit verhelpen. Ze kan ook last hebben van poliepen. Deze vlezige oorknobbeltjes blokkeren de lucht in het oor van je kat waardoor ze ziek wordt. Ook dit kan opgelost worden met een operatie.

Maak je je zorgen over de oren van je kat? Ga dan langs bij de dierenarts.

Gezonde huid

Als je kat zich abnormaal veel likt of krabt, heeft ze misschien een huidaandoening. Zo is eczeem vaak een allergische reactie op vlooienbeten. Zonder behandeling kunnen er korstjes ontstaan op de huid van je kat, waardoor haar vel ruw en droog wordt. Al dat likken maakt het trouwens alleen maar erger. Je dierenarts vertelt hoe je haar best behandelt.

Een jeukende huid wordt soms ook veroorzaakt door een voedselallergie. In dat geval helpt je dierenarts je om een geschikt dieet samen te stellen voor je kat.
Vorig artikel Volgend artikel Terug naar 1+ JAAR