Het gewicht van je kat

In het wild eten grote katten alleen hun prooi op. Jouw kat is van nature ook een jager, hoewel ze voor een evenwichtig dieet en een gezond gewicht vooral op jou rekent. Maar die smekende blik weerstaan kan moeilijk zijn, en snoepjes uitdelen hoort nu eenmaal bij het spelen. Probeer daarom het gewicht van je kat regelmatig te checken en zorg dat ze zich niet overeet.

Je kat wegen

Je kat wegen is simpel. Weeg eerst jezelf zonder en daarna mét kat. Trek het eerste getal af van het tweede en je weet precies hoeveel poeslief weegt.

Kijk uit voor overgewicht

Het is ook een goed idee om te kijken naar veranderingen in het gewicht van je kat. Sta recht boven haar en kijk naar beneden. Zie je een ‘taille’ achter haar ribben? Dan is ze wat te zwaar. Let ook op vetkwabben tussen haar achterpoten en onder haar buik.

Je kan ook met beide handen even voelen aan de zijden van je kat. Voel je haar ribben? Dan heeft ze het perfecte gewicht. Steken haar ribben echt uit, dan is ze te mager.

Mijn kat is te zwaar

Als je kat aan de mollige kant is, kan de dierenarts een aangepast dieet aanbevelen. Het is beter voor je kat om meerdere kleine maaltijden te eten dan 2 grote. Geef je kat dus dagelijks 4 kleine porties, en misschien stop je best met al die snoepjes en snacks.

Net als haar familie in het wild voelt je kat zich pas in topvorm als ze genoeg beweegt. Zo geraakt ze ook gewicht kwijt. Plan dus elke dag wat speelse activiteiten in waarbij je kat haar energie én overgewicht kwijt kan. Bouw dat elke dag op zodat je kat een échte work-out krijgt.

Mijn kat weegt te weinig

Als je denkt dat je kat te weinig weegt, vraag je best advies aan je dierenarts. Hij kan je vertellen hoeveel en hoe vaak je je kat mag voeden. Als ze niet bijkomt, is ze misschien ziek. Ga dan naar de dierenarts voor een check-up.
Volgend artikel Terug naar 1+ JAAR