Help - Ik ben allergisch aan mijn kat!

Geen katten in huis halen is de eenvoudigste manier om met een kattenallergie om te gaan. Heb je toch al een kat? Of zie je deze lieftallige beestjes desondanks supergraag? Geen zorgen. Je kunt vanalles doen om je leven makkelijker te maken.

Hoe weet ik of ik allergisch ben aan katten?

Een kattenallergie is als een verkoudheid. Veel voorkomende symptomen zijn geïrriteerde ogen, niesbuien en soms jeuk. Sommige mensen met katten hebben niet door dat ze er allergisch aan zijn en denken vaak dat stof of een virus de boosdoener is.

Worden je symptomen erger als je katten vaak in de buurt zijn, of als ze op je bed slapen? Dan ben je waarschijnlijk allergisch aan katten.

Wat veroorzaakt kattenallergie?

Misschien denk je net als zoveel anderen dat kattenhaar de oorzaak is. Maar eigenlijk komt het doordat de klieren van je kat een bepaald eiwit afscheiden. Als je kat zich likt, blijft er speeksel achter op haar vacht en dat speeksel bevat deze afscheiding.

Je kat laat constant piepkleine droge huidschilfertjes achter in huis. Huidschilfers zijn 5 keer kleiner dan gewoon stof. Ze blijven dus lang in de lucht hangen waardoor je ze, helaas, makkelijk inademt.

Zijn kortharige katten beter dan langharige katten?

Niet echt. Uit onderzoek blijkt dat langharige katten zelfs minder allergische reacties veroorzaken dan kortharige katten. Elk kattenras kan een allergie veroorzaken. Katers produceren meer eiwitafscheiding dan kattinnen. En gecastreerde katers produceren er minder dan hun niet-gecastreerde katers soortgenoten.

Wat kan ik doen om de allergie te milderen?

Er zijn 2 oorzaken die het aantal allergenen in huis verhogen:

°  je hebt stoffen meubilair
°  je kat zit altijd binnen

Heb je een binnenkat? Beperk haar toegang dan tot enkele kamers en houd haar weg van je meubilair. Maak van je hart een steen en laat poeslief niet slapen op je bed of in de zetel: matrassen, dekbedden en lakens trekken allergenen aan.

Mijn huis schoonmaken: helpt dat?

Zeker! De beste manier om je allergie te bestrijden, is je huis én je tapijten zo proper mogelijk houden. Stofzuigen maakt het eigenlijk alleen maar erger: zo blaas je de allergenen de lucht in. Probeer je tapijten om de 3 maanden met stoom te reinigen. Dan merk je écht het verschil.

Investeer in anti-allergisch beddengoed. Was het elke 2 weken op 40° of warmer. Gooi ook regelmatig alle ramen open: de frisse lucht waait alle allergenen je huis uit.

Wil je echt een radicale oplossing? Kies dan voor gladde houten of vinyl vloeren in plaats van voor (vast)tapijt, koop afwasbare meubels en zetels met wasbare hoezen.

Kan ik medicijnen nemen?

Er zijn tal van anti-allergische middeltjes of zelfs injecties die komaf maken met een geïrriteerde keel en tranende ogen. Deze kan je vrij of op voorschrift verkrijgen. Vraag je apotheker of huisarts om advies. De juiste medicatie samen met bovenstaande tips zorgen er hopelijk voor dat je poeslief gezellig kunt blijven knuffelen.Vorig artikel Volgend artikel Terug naar 1+ JAAR